Přenesení daňové povinnosti

Přenesení daňové povinnosti

Na začátku dubna vstoupilo v platnost nařízení o přenesení daňové povinnosti, které upravuje rozsah její platnosti. Jaké změny od dubna 2015 platí?

Na začátku dubna vstoupilo v platnost nařízení o přenesení daňové povinnosti, které upravuje rozsah její platnosti. Jaké změny od dubna 2015 platí?

 

Režim přenesení daňové povinnosti znamená, že DPH nepřiznává prodejce, ale nakupující. Prodejce tedy vystaví daňový doklad, který neobsahuje výši DPH a uvede na ní, že výši daně je povinen doplnit a odvést odběratel. Uplatňování přenesení daňové povinnosti se netýká běžných zákazníků, ale je směrováno pouze na plátce DPH.

S účinností od začátku dubna 2015 jsou zahrnuty do přenesení daňové povinnosti komodity v hodnotě nad 100 000 Kč:

  • Obiloviny a technické plodiny
  • Kovy
  • Mobilní telefony
  • Integrované obvody
  • Přenosná zařízení pro automatizované zpracování dat
  • Videoherní konzole

K další změně by mělo dojít v září 2015, kdy se režim přenesení daňové povinnosti rozšíří o cukrovou řepu.

Režim přenesení daňové povinnosti (známý též jako tuzemský reverse charge, tzv. obrácené zdanění“) není novinkou. Dosud se uplatňoval na poskytnutí stavebních a montážních prací, dodání zlata a vybrané druhy zboží jako železný šrot nebo sběrový papír.

Pracujeme na tom, aby bylo Vario vždy legislativně aktuální. Altus Vario tak obsahuje nové kódy komodit již od začátku jejich platnosti. Přesvědčte se o snadnosti zpracování s Variem v jednoduchém návodu.