Využijte své oblíbené klávesové zkratky i ve Variu

Využijte své oblíbené klávesové zkratky i ve Variu

Většina lidí používá klávesové zkratky pro běžné i méně obvyklé funkce bezmyšlenkovitě. CTRL+Z pro návrat k předchozímu kroku nebo CTRL+TAB pro přepínání mezi otevřenými dokumenty jsou jen některé z oblíbených. Ve Variu můžete kromě automatických zkratek zadávat i své vlastní, které si sami nastavíte.

Možná se vám někdy stalo, že jste pracovali ve Variu a práci by vám urychlila třeba klávesová zkratka. Příště vás podobný problém nerozhodí, pokud si zkratku ve Variu nastavíte.

S vlastními zkratkami například:

  • spustíte oblíbený doplněk,
  • zahájíte tisk často používaného tiskového výstupu
  • nebo vyexportujete data.

Jestli pracujete ve Variu už nějakou dobu a všechny důležité postupy bez problémů zvládáte, nebojte se nastavit své vlastní zkratky. Urychlí vám totiž práci. Méně zkušeným uživatelům doporučujeme nejprve zkoušet přednastavené zkratky.

Pusťte se do nastavení zkratek podle návodu

1) Pokud používáte Vario v klasickém vzhledu, rozbalte si menu Nástroje a vyberte položku Klávesové zkratky.

Uživatelé, kteří pracují v moderním vzhledu, postupují v prvním kroku odlišně. V dialogu Možnosti Altus Vario otevřou okno Klávesové zkratky.

Další kroky jsou zobrazené na tomto obrázku.

 

2) V otevřeném okně vlevo nahoře zvolte agendu, ve které chcete klávesovou zkratku používat. Klávesová zkratka je vždy platná pro vybranou agendu a pro jednoho aktuálně přihlášeného uživatele – tedy pro vás.

3) Zůstaňte v okně Klávesové zkratky. Vpravo nahoře vyberte, jestli budete zkratku používat v tabulce agendy nebo v detailu záznamu.

4) Vlevo dole klikněte na tlačítko Přidat. Otevře se další okno s názvem Klávesová zkratka.

Ve druhém dialogu s názvem Klávesová zkratka zadejte název zkratky a vyberte funkci.

 

5) Klikněte do pole Klávesová zkratka hned pod názvem dialogového okna a zapište název své zkratky. Na obrázku výše je jako příklad zadáno CTRL+C.

Pokud se po zapsání zkratky v okně objeví popis funkce, znamená to, že je tato zkratka ve Variu přednastavená jako obecná a svoji funkci už má. Ve většině případů můžete zkratku přenastavit a dát jí nový význam. U několika systémových zkratek to ale možné není.

6) Nyní pro kombinaci kláves nastavte novou funkci. Klikněte na nabídku možností Sestavit makro podle akce a vyberte z předdefinovaných typů funkcí. Ty se týkají například

  • panelů nástrojů, menu a místních nabídek,
  • filtrování
  • nebo třeba otevření zobrazení.

Nemusíte se omezovat výhradně na předdefinované možnosti. Pokud zvládnete programovat funkce Varia, můžete si vytvořit své vlastní makro a zadat pro klávesovou zkratku úplně jinou funkci.

7) Klikněte na OK. Jestliže se vám tato možnost nezobrazí, zkontrolujte, že jste správně prošli body 5 a 6.

Vytiskněte si přehled automatických zkratek

Podrobně rozepsaný výběr nejdůležitějších přednastavených zkratek pro Vario naleznete v článku Šetřete čas s klávesovými zkratkami pro Vario. Vytiskněte si přehled 9 nejpraktičtějších zkratek, které vám urychlí práci s Variem.

Nenechte si ujít praktické tipy a postupy ve Variu. Sledujte nás na Facebooku a nebo Twitteru a buďte stále v obraze.