RPA jako přirozená součást ERP systému

RPA jako přirozená součást ERP systému

S pomocí softwarové robotizace firemních procesů (RPA) může ERP systém nahradit řadu manuálních činností ve vaší společnosti a získat tak řadu výhod. Snadno se zbavíte každodenní rutinní práce, a to bez potřeby koupě nového softwaru. RPA je totiž často přirozenou součástí komplexních ERP systémů.

Co je to softwarová robotizace firemních procesů (RPA)?

Softwarová robotizace firemních procesů (RPA) je efektivní způsob, jak pomocí automatizace usnadnit a zrychlit každodenní podnikové procesy, které doposud vyžadovaly lidskou interakci.

RPA si lze představit jako funkcionalitu informačního systému, která nahrazuje lidskou práci. Vaše společnost tak získá digitální pracovní sílu, která je naprosto spolehlivá, bezchybná a s neomezenou pracovní dobou. Navíc dokáže vykonávat řadu úkolů zaráz – nehledě na jejich objem.

RPA bez problémů zautomatizuje vše, pro co je charakteristická určitá posloupnost a předem definovaná sada pravidel. Například:

  • Pracovní postup (př. proces příjmu a zpracování objednávek)
  • Infrastrukturu (př. výdej ze skladu až po samotnou expedici zboží)
  • Procesy back-office (př. objednávkový proces, upomínky či fakturaci)

Proč je to pro podnik natolik důležité? Pomocí technologie, která nahradí činnosti zaměstnanců, lze účinně docílit snížení nákladů a úspory času, který lze věnovat jiným povinnostem. Podnik se tak stane mnohem více produktivnější.

Zbavte se rutiny. S RPA věci fungují automaticky.

RPA jako přirozená součást ERP systému

V mnoha odvětvích rychle roste zájem o RPA, což nutí řadu společností k zakoupení nového specializovaného softwaru. Zapomíná se však na to, že řada ERP systémů technologii RPA již v samém základu obsahuje. Není nutné tedy investovat do nových technologických řešení, stačí pouze pořídit pro své podnikání ten správný ERP systém.

RPA dělá ERP systémy výkonnější

Jednoduše řečeno,  můžete mít vše v jednom podnikovém informačním systému. Na řízení firmy a vnitropodnikových procesů již nemusí být třeba žádného jiného systému ani dodavatele.

Čím RPA obohacuje ERP systém:

  • Může provádět stejné každodenní pracovní úkoly jako lidé, ale dělá to rychleji a bez chyb. Na rozdíl od lidských pracovníků RPA funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu bez přestávek nebo pracovní únavy.
  • Může pracovat napříč více systémy, škálovat nahoru nebo dolů a automaticky zpracovávat data nebo systémové anomálie a provádět automatické opravy.
  • Může vylepšovat stávající systémy, aniž by je ovlivňoval. To je zvláště důležité ve finančním kontextu, kde se prolínají složitost a dodržování předpisů.

7 hlavních výhod RPA

RPA umožňuje podnikům využít plný potenciál systémů ERP s vyšší účinností a přesností. Níže jsou uvedeny hlavní výhody řešení RPA:

  1. Vyšší efektivita procesů
  2. Úspora nákladů
  3. Vyšší produktivita práce
  4. Minimalizace chybovosti procesů
  5. Lepší timemanagement a organizace práce
  6. Vyšší spokojenost na straně zákazníků a klientů
  7. Méně frustrace a zatížení v pracovním kolektivu

RPA v praxi

RPA je funkcionalita ERP systému, která zasahuje a pomáhá v téměř všech podnikových procesech. Příkladem může být firma Prorok Sport a její e-shop sportovna.cz, kde využívají naplno přínosy ERP systému Vario včetně funkcionality RPA. Celé to zhodnotil Martin Buřt, systémový specialista společnosti:

„Když to shrnu, tak Vario pro nás představuje systém, kde je všechno na jednom místě. Co se týká obsluhy e-shopu, tak nepotřebujeme nic jiného. Umí to komunikovat, přenášet informace, a to vše navíc velmi rychle. Kromě toho máme ve Variu také například účetnictví, mzdy… Dnes vlastně ve firmě není žádný jiný systém.

Celkově je tedy patrné, že ERP systém (i za pomocí RPA) umí obsluhovat e-shop, řídit sklad, účetnictví, mzdy, prodejny apod. řídit efektivně a bez problémů z jednoho místa.

Zajímá vás více?

Přečíst celou případovou studii

 

Uživatelé ERP systému Vario těží z výhod RPA

Využití RPA pro procesy řízené ERP systémem poskytuje podnikům konkurenční výhodu při rozmanitém škálování jejich operací, a to bez většího narušení jejich samotného řízení. Navíc RPA zvládá časově náročné, opakující se manuální úkoly rychleji a přesněji, což pracovnímu týmu umožňuje soustředit se na jiné důležité úkoly s vyšší prioritou a výslednou hodnotou.

RPA je přirozenou součástí ERP systému Vario, díky čemuž odpadá nutnost pořizování dalšího specializovaného softwaru, který by váš ERP systém vylepšil. Jak komentuje sám ředitel vývoje Varia – Jan Nesměrák:

„Každá instalace Varia obsahuje nástroje, které umožňují RPA automatizaci. S jejich pomocí dokážete věci, na které jste se dříve ani neodvážili pomyslet. Můžete hodit za hlavu běžnou rutinu a věnovat se důležitým úkolům s přidanou hodnotou.“

Buďte o krok napřed

Důležitost implementace RPA do ERP systému vaší společnosti mluví sama za sebe. Chytřejší obchodní operace mohou ušetřit čas a peníze. RPA efektivně eliminuje rutinní úkoly, které byly prováděny ručně. Automatizují se administrativní a provozní procesy a umožní se zaměstnancům soustředit se na kreativní a závažné záležitosti vyžadující lidský úsudek.

Pokud vás zajímá více o RPA, přečtěte si článek Vše, co byste měli vědět o RPA.  Přínosy ERP systému Vario jsou poté přehledně shrnuty v rámci článku 8 přínosů ERP systému Vario. Jestli jste však už nyní rozhodnutí, že posunete své podnikání o krok dále, ozvěte se nám na info@vario.cz. Rádi se vám budeme blíže věnovat.