Kdy si pořídit ERP systém a kdy vystačí účetní program?

Kdy si pořídit ERP systém a kdy vystačí účetní program?

Jaký je rozdíl mezi ERP systém a účetním systém? Přečtěte si, k čemu jednotlivé systémy slouží a kdy je vhodná doba pro jejich pořízení.

Na první pohled se pojmy ERP systém a účetní program mohou plést. Začínáte-li se na tomto poli teprve rozkoukávat, je jasné, že si musíte v první řadě rozmyslet, jaký druh řešení je pro vaše podnikání vhodný.
Základní rozdíl je patrný už z názvu – účetní program je specializované řešení na účetní agendu. ERP systém kromě účetnictví pokrývá širokou škálu dalších agend, slouží jako efektivní nástroj na řízení celé firmy, ať už jde o řízení financí, mzdy, personalistiku, CRM, skladového hospodářství, řízení výroby, dopravu či reporting – vše máte v jednom.

Oba produkty mají na trhu své místo. S účetním programem si vystačí malé firmy, které chtějí automatizovat pouze účetní agendu a další administrativu řeší například pomocí Excelu. Jak ovšem firma roste a procesy se v ní stávají komplexnější, je rozhodně ERP systém tím vhodnějším pomocníkem, který zajistí, aby firma fázi růstu zvládla. ERP je motorem v podstatě všech středních a větších firem, které jdou vstříc automatizaci. Stará se totiž o zefektivnění opravdu pestré škály interních procesů, které šetří čas i peníze.

Co je účetní program?

Účetní systém je software, který vám pomůže s různými druhy úkonů při zpracovávání daní a účetnictví. Tento software je běžně spravován pověřenou osobou ve firmě, která k němu má přístup z jednoho počítače. Velkým pomocníkem je automatické sladění softwaru s aktuální legislativou. Díky softwaru se tak už nemusíte věnovat dlouhé hodiny tvorbě daňových přiznání, výkazů zisku a ztrát, rozvah a další agendy klasicky spojené s účetními povinnostmi.

Některé účetní systémy nabízejí i dodatečné moduly, které dokážou tvořit jednoduché reporty. Obecně jsou účetní systémy cenově dostupné a jednoduché. Malé firmy i živnostníci díky jejich univerzálnosti mohou velmi rychle začít program používat.

Co je ERP systém?

ERP systém je mnohem komplexnější. Typicky po něm sáhnou firmy, které rostou, nebo jsou již střední velikosti. Pro velké firmy už je ERP systém v podstatě nutností, chce-li držet krok s dobou a být v dnešním digitalizovaném světě konkurenceschopný.
ERP systém se dá přirovnat k mozku firmy. Sjednocuje všechny agendy pod jednu střechu a dokáže tak optimalizovat procesy opravdu napříč celou firmou.

Jaké oblasti ERP systém pokrývá?

  • Finance a účetnictví,
  • sklady a zásobování,
  • výrobu a servis,
  • řízení firmy a interní komunikaci,
  • personalistiku a mzdy,
  • projektové řízení,
  • dopravu a logistiku,
  • DMS a řízení dokumentace,
  • reporting,
  • obchodní aktivity včetně CRM,
  • či jiné specializované agendy.

Funkcí může mít ERP systém celou řadu a jejich detailnější popis najdete v našem dalším článku. Příklady jsou uvedeny právě v našem tradičním českém systému Vario, který je natolik flexibilní, že se přizpůsobí potřebám firem všech velikostí.

S ERP systémem mohou pracovat všichni zaměstnanci a je implementován napříč firmou i jednotlivými odděleními. Ulehčuje tak práci zaměstnancům na nejrůznějších pozicích, od skladníka, přes účetní až po top management. Díky propojenosti dat je také top managment vždy dokonale informován, disponuje aktuálními reporty a má tak k dispozici podklady pro daty podložená rozhodnutí.

Jak se tedy rozhodnout?

Účetní software je speciální řešení, které rychle, jednoduše a relativně levně pokryje vaše potřeby na poli účetnictví.

ERP systému naopak představuje efektivní nástroj na řízení celé firmy, nejen účetnictví. Bude s vámi růst a čelit výzvám digitální doby. Je významnou investicí a vyžaduje důkladnou přípravu. Ta se ovšem firmám vrací v podobě velké úspory času, zvýšení efektivnosti a přehledu o dění ve firmě. Proč se do implementace pustit se dočtete v článku 7 důvodů, proč chtít ERP systém.