Co je ERP systém a jeho největší přínosy pro podnik

Co je ERP systém a jeho největší přínosy pro podnik

Představte si software, který dokáže obsáhnout všechny aspekty rutinní činnosti vaší firmy. Na jednom místě najdete evidenci vozidel, účetní software, CRM systém či třeba skladový i výrobní program. Důležitá data pro řízení společnosti i plánování její další budoucnosti máte kdykoliv po ruce. Přesně takový program získáte s vhodným ERP systémem.

Co je to ERP systém

ERP je zkratka pro anglické spojení „Enterprise Resource Planning“, což se do češtiny překládá jako „Plánování podnikových zdrojů“. Tento systém je navržen pro zrychlení, zefektivnění a automatizaci firemní agendy.

Základem ERP je sjednocení klíčových podnikových procesů pod jednu střechu. To zahrnuje účetnictví, řízení výroby, CRM systém, skladové hospodářství i práci s dokumentací. Všechny tyto moduly komunikují prostřednictvím jednotné databáze, což umožňuje firmám lépe řídit své zdroje a udržovat přehled o klíčových datech.

Jednotná databáze také umožňuje nastavit přístupová práva. Tím se zajistí, že k citlivým údajům mají přístup pouze povolané osoby. Toto sjednocení dat a procesů umožňuje firmám rychle reagovat na změny na trhu, optimalizovat své provozní náklady a efektivně plánovat svůj další rozvoj.

Co všechno ERP systém dokáže

ERP systémy nabízí komplexní síť propojených funkcí, které umožňují efektivní komunikaci a koordinaci činností mezi jednotlivými odděleními firmy.

Díky široké škále modulů dokáží ERP systémy poskytovat funkcionality pro řízení podnikových agend jako jsou:

  • Účetnictví: Správa finanční agendy, včetně fakturace, bankovních transakcí a evidence nákladů. Pomáhá sledovat a analyzovat finanční ukazatele v reálném čase.
  • Sklady: Správa skladů, včetně příjmu, výdeje a přeskladnění zboží. Pomáhá automatizovat procesy a udržovat aktuálnost skladových zásob.
  • Personalistika a mzdy: Pomáhá se správou informací o zaměstnancích, včetně mezd, pracovních smluv a docházky.
  • Objednávky a správa e-shopu: Zjednodušuje a automatizuje proces objednávek, včetně generování prodejních dokladů a sledování stavu objednávek. Pomáhá koordinovat zákaznické vztahy.
  • Řízení výroby a servisu: Umožňuje sledovat a řídit výrobní procesy, plánovat kapacity a kontrolovat kvalitu. Servisní modul pomáhá řídit údržbu produktů a řešit servisní požadavky zákazníků.
  • Řízení firmy: Umožňuje integrovat různé aspekty řízení, včetně komunikace, auditů a správy zdrojů. Pomáhá udržovat přehled o všech firemních aktivitách a zajišťuje konzistentnost procesů.

ERP systémy, jako je i systém Vario, umožňují získat přehled nad všemi podnikovými procesy, což dává firmám prostor soustředit se na svůj růst a aktuální tržní výzvy.

Kdo ERP systém využije

Podnikový informační systém je neocenitelným nástrojem pro efektivní řízení firemních procesů a udržení stability i v období růstu nebo tržních výkyvů. Bez ohledu na velikost firmy – zda jste malý podnik, střední firma nebo velká korporace – ERP systém přináší výhody pro každého. Každý ERP systém má své vlastní přednosti a specifické vlastnosti, které je důležité zohlednit při výběru dodavatele.

ERP systém Vario je široce využíván firmami střední velikosti, přičemž nabízí řešení pro společnosti pocházejí z různých odvětví:

7 největších přínosů ERP systému pro váš podnik

1. Jedno řešení pro všechny agendy

Každá firma se potýká s různými agendami, které vyžadují použití odlišných nástrojů a systémů. Zahrnují ekonomický software, účetní programy, personální a skladové aplikace. Udržovat množství oddělených řešení je však časově i finančně náročné.

ERP systém sjednocuje všechny tyto agendy do jednoho přehledného řešení, kde jsou data dostupná z jednoho rozhraní. Tím se vaše firma vyhne duplicitní práci při zaškolování personálu a zaměstnanci budou mít podstatně jednodušší práci, protože nemusí sbírat data z oddělených systémů.

Implementace ERP systému vám také umožní vyhnout se potřebě jednat s více dodavateli a celý systém nasadit o poznání rychleji.

2. Rychlejší a efektivnější vnitropodnikové procesy

Díky ERP systému se můžete rozloučit s přebujelou administrativou a zbytečným papírováním. Tento systém umožňuje plnou automatizaci mnoha rutinních procesů, což uvolňuje zaměstnancům čas a energii pro produktivnější aktivity.

Přechod na elektronickou dokumentaci a komunikaci významně snižuje objem papírování a usnadňuje vyhledávání údajů. Díky tomu se již nestane, že důležité dokumenty, objednávky pro zákazníka nebo evidence vozidel zmizí v záplavě papírových formulářů.

Velkou výhodou je zde i automatické vyplňování údajů umožňující se zbavit ručního vypisování a odstranit závislost provozu firmy na konkrétních pracovnících.

Jak ušetřit stovky hodin práce zaměstnanců měsíčně

3. Variabilita a schopnost růst s firmou

Moderní ERP systémy lze průběžně doplňovat o nové funkce a nástroje. Ve spolupráci s konzultanty tak můžete řešení přizpůsobovat měnícím se specifikům společnosti a získat tak systém schopný doslova růst s vaší firmou.

Díky tomu se nemusíte obávat nutnosti po několika letech přecházet na rozsáhlejší řešení – stačí pouze odpovídajícím způsobem rozšířit původní systém.

4. Dostupnost dat odkudkoliv a kdykoliv

Rozmach práce z domova přinesl kromě očividných výhod i řadu výzev týkajících se zejména vzdálené dostupnosti pracovních nástrojů a zabezpečení dat. Vhodný ERP systém vám tyto výzvy umožní elegantně překonat, neboť pro přístup k datům postačí zaměstnancům pouze internetové připojení.

Díky optimalizaci pro mobilní zařízení pak mohou vaši lidé pohodlně pracovat i na cestách a v terénu pomocí tabletů a chytrých telefonů. Obchodníci, servisní technici i řadoví zaměstnanci tak mají vše potřebné neustále na dosah.

5. Plánování a rozhodování na základě reálných a relevantních dat

S ERP můžete nejen soustředit všechna data na jednom místě, ale rovněž je také důkladně analyzovat prostřednictvím široké palety nástrojů.

Vedení společnosti tak bude mít vždy perfektní přehled o aktuální kondici firmy a získá podklady pro strategická rozhodnutí i plánování budoucnosti společnosti.

V ERP systému naplánujete všechno, i výrobu na následující měsíce

6. Vždy aktuální legislativa

Průběžné změny v zákonech týkajících se financí a obchodu mohou být pro podnikatele zmatečné. Vhodné ERP řešení vám ušetří čas a nervy díky jistotě souladu s aktuálním zněním všech relevantních vyhlášek, směrnic a paragrafů.

Díky pilné a důkladné práci vývojářů se nové zákony často integrují do systému ještě před jejich vstupem v platnost, což vám umožní být vždy krok před vývojem a minimalizovat riziko nesouladu s právními předpisy.

TIP: Fakturace v souladu s legislativou, za pár vteřin a automaticky? S ERP systémem ano!

7. Jistota zákaznické podpory

Investováním do ERP systému nezískáváte pouze samotný software, ale především spolehlivého obchodního partnera. Konzultanti dodavatele vás provedou nejen samotnou implementací, ale zůstanou vám k dispozici i dlouhodobě. Osobně i online, konzultanti jsou vždy připraveni poskytnout vám pomocnou ruku a řešit jakékoli otázky či problémy, které by se mohly vyskytnout.

Všichni ve Variu jsou vstřícní a snaží se řešit naše problémy,“ oceňuje zákaznickou podporu Soňa Fialová ze společnosti Perfect Storage.

Chcete ERP systém? Ozvěte se nám!

Po přečtení článku jste se už možná přesvědčeni, přesvědčili, že ERP systém je pro vaši firmu nezbytným nástrojem pro efektivní řízení a růst. Náš ERP systém Vario je k dispozici nejen k zakoupení, ale také k pronájmu, což vám umožňuje zvolit si variantu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a finanční situaci.

Chci ERP systém