12 příkladů, jak ERP systém výrazně pomáhá firmám

12 příkladů, jak ERP systém výrazně pomáhá firmám

ERP systémy jsou zásadní pro řízení tisíce firem všech velikostí a ve všech odvětvích. Pro většinu těchto společností se systém ERP stal z existenčního pohledu dokonce zcela nepostradatelný. Proč tomu tak je a v čem konkrétně se skrývá potenciál ERP systému? Zaručená odpověď na tuto otázku se skrývá v konkrétních příkladech z podnikové praxe.

Co je to ERP systém

Připomeňme si pro začátek, co ERP systém představuje.

ERP je zkratka anglického výrazu Enterprise Resource Planning, což do češtiny překládáme jako plánování podnikových zdrojů. Tzn. ERP představuje proces, který se používá k řízení veškerých procesů v rámci podniku. Jinými slovy jde o softwarový nástroj, v rámci kterého jsou na jednom místě dostupné podstatné informace napříč všemi podnikovými agendami tak, aby to managementu umožňovalo efektivně řídit celý podnik.

ERP systém zkrátka může pomoci firmám mimo jiné získat větší jistotu tím, že propojí například informace o výrobě, financích, distribuci, lidských zdrojích a mnoha jiných neméně důležitých podnikových sektorů. Dále umožní různým oddělením snadněji komunikovat a sdílet tyto informace se zbytkem společnosti. Tímto procesem často dochází k integraci závazků, systémů řízení zásob, systémů sledování objednávek a databázi zákazníků do jednoho komplexního systému.

Nabídka ERP systémů se v průběhu let vyvíjela, a to od tradičních softwarových modelů, které využívají fyzické klientské servery, až po cloudový software, který nabízí vzdálený webový přístup. Jako příklad ERP systému lze uvést ERP systém Vario.

ERP – Enterprise resource planning

ERP systém Vario

Vario je ERP systém vhodný pro většinu organizací (malé, rodinné, rostoucí i velké společnosti), kdy jediné, na čem záleží, je potřeba dané společnosti. Vario si je vědomé specifičnosti každé firmy – jedinečnosti poskytovaného produktu, její funkčnosti i struktury. Vario představuje informační systém, který specifičnost firem dále podporuje a posiluje. Obecně je tento systém určen především pro ty firmy, které:

  • Myslí na svou budoucnost (Důležité je sledovat nejen aktuální stav, ale především počítat s tím, co může nastat v budoucnu.)
  • Chtějí mít data pohromadě a přehledně na jednom místě (Synchronizace dat, jejich pravdivost a informační bohatost. To vše dostupné v rámci jednoho systému – na jednom místě.)
  • Chtějí dělat věci lépe (Dojde ke zjednodušení pracovních procesů s dopadem na jejich přehlednost a efektivnost a celkové vylepšení pracovního prostředí ve vašem podniku.)
  • Touží po snadném ovládání (Přehledný a uživatelsky přívětivý systém, se kterým se snadno naučí a který lehce pochopí i vaši zaměstnanci – a na tom záleží.)

V jednom informačním systému najdete finance, účetnictví, CRM, obchodní agendy, personální a mzdový systém, stejně jako sklady, výrobu, servis či půjčovnu. Když byla řeč o specifické potřebě firmy – jako faktoru, na kterém nejvíce záleží – Vario obsahuje řadu modulů, z nichž si sami složíte podnikový systém, který vám bude nejvíce vyhovovat. Záleží jen na vás, jakou oblast vašeho podniku je potřeba zoptimalizovat.

Prozkoumejte do detailu všechny moduly, které vám Vario poskytuje:

Vario jde navíc s dobou a definuje nový standard pro on-line ERP. Tento ERP systém je nyní přístupný i přímo z webu a optimalizovaný pro mobilní zařízení.

 

Výhody ERP systému Vario v praxi

Nepřetržitý vývoj již od roku 1995 a více než 7600 aktivních uživatelů – to vše dává poměrně kvalitní základ komplexnímu zhodnocení výhod ERP systému Vario, kterých díky němu doposud dosáhla řada firem napříč nejen českým trhem.

Jak již bylo řečeno, ERP systém Vario je podnikový informační systém, který se na míru přizpůsobí vaší firmě, zároveň s ní do budoucna bez problémů poroste, a především je velmi uživatelsky přívětivý. To jsou však pouhá slova, která bez jasné účinnosti v podnikové praxi, nic neznamenají.

Pojďme si tedy postupně shrnout ty hlavní výhody a vyzdvihnout to nejlepší, čeho je podnikový informační systém Vario schopen, jak vám může pomoci zefektivnit vaše podnikání a proč se rozhodnout pro jeho implementaci – to vše na konkrétních příkladech. 

Jste obchodní firma?

Yssen Tools má nyní svůj sklad plně pod kontrolou

Yssen Tools je přední česká obchodní firma, která se specializuje na dodávání profesionálního nářadí, nástrojů a spotřebního materiálu pro ostatní firmy. Na skladu mají přes 8000 položek a tento počet stále narůstá. Z toho důvodu se rozhodli své skladové procesy patřičně modernizovat tak, aby nic nebránilo jejich efektivnímu rozvoji. Rozhodli se implementovat warehouse management systém Vario. Jak se jim to povedlo a jaký přínos jim tento informační systém přinesl?

Freshlabels dosáhl plné synchronizace skladu s e-shopem a kamennými prodejnami

Freshlabels je rostoucí obchodní firma zaměřující se na módní průmysl a udržitelnost v oděvním průmyslu, a to nejen v tuzemsku, ale i za hranicemi. Začínali ve formě e-shopu a nyní operují i v rámci řady kamenných prodejen. S touto skutečností úzce souvisí skladové procesy, které je potřeba patřičně synchronizovat jak s e-shopem, tak samotnými prodejnami. Potřebovali specifický ERP systém přímo podle jejich požadavků – jak jim Vario pomohlo?

Agrowest jako příklad digitalizace zemědělského průmyslu

Agrowest je akciovou společností soustředící se na prodej a servis zemědělské techniky na českém trhu. Postupem času bylo třeba zmodernizovat a digitalizovat celý jejich provoz – tedy většinu firemní agendy. Pro tento nelehký úkol zvolili právě Vario – vyplatil se jim tento krok?

A mnozí další …

Yssen tools, Freshlabels a Agrowest nejsou jedinými obchodními firmami, kterým Vario pomohlo s optimalizací jejich jedinečných podnikových procesů. StarDeco, vysoce hodnocený e-shop s bytovými doplňky, také využívá výhod, které ERP systém Vario představuje, a dokázal tak úspěšně zmodernizovat řízení skladových procesů a propojit svůj sklad s perspektivním e-shopem.

„Díky Variu jsme dostali všechna důležitá firemní data do jednoho systému.”

Efektivního e-shopu se týkal problém také ve společnosti INVITAL Aqua.

„Vario je to základní firemní systém pro náš e-shop. Automaticky třídí zakázky a řídí naskladnění i expedici. Každodenní život ve firmě je pohodlnější a efektivnější.“

Společnost Pharming, evropská špička mezi výrobci papírových obalů, vede svou veškerou ekonomickou a obchodní agendu pomocí Varia. Stejně tak Novobal, česká obchodní firma vyrábějící obaly, vsadila na Vario a sjednotila tak své oddělení financí, obchodu, řízení a zásobování.

„Vario plně uspokojuje vše, co potřebujeme k provozu naší velké agendy. Vřele ho doporučuji. Zvlášť si cením osobního přístupu a ochoty.“

Dále také práce se sériovými čísly ve skladech, poprodejní plánovaný servis a automatizovaná výměna dokladů mezi pobočkami byly stěžejní oblasti, které Vario vyřešilo pro distributora laboratorní techniky Biotech.

Naopak zákaznický servis, který Vario se svými produkty poskytuje si pochvalují například v K&J Color.

„Líbí se mi snadné ovládání, variabilita a to, že se umí přizpůsobit růstu naší firmy. Oceňuji také rychlost, s jakou technická podpora řeší i nestandardní požadavky.“

Z dalších obchodních firem využívajících ERP systém Vario lze jmenovat také Prodance, Modestia, Papelote, Yedoo a další.

Jste výrobní firma?

BRAVA Machining získalo efektivní a finančně výhodné řešení

BRAVA Machining je česká výrobní strojírenská společnost, která se zabývá především výrobou kompresorů. Vznikla poměrně nedávno, v roce 2020, oddělením se od nadnárodního koncernu. Tento krok vyžadoval podporu odpovídajícího podnikového informačního systému, který by zajistil efektivní výrobu, a to včetně jejího plánování, a především který by byl finančně dostupný pro začínající výrobní společnost. ERP systém Vario se stal ideálním řešením – z jakého důvodu?

De & Co nahradili obyčejný Excel mnohem komplexnější alternativou

De & Co je česká výrobní společnost působící v oblasti strojírenství. Ze začátku spravovali většinu svých podnikových aktivit pomocí Excelu, který jim však v průběhu času, a především s výrazným rozvojem společnosti, přestal stačit. Bylo potřeba najít mnohem komplexnější řešení, které by odpovídalo specifickým potřebám této výrobní společnosti a nebránilo tak jejímu růstu. Rozhodli se pro ERP systém Vario – jak tento krok dopadl?

„S Variem jsme spokojení a můžeme ho jedině doporučit. Šetří nám spoustu času. Už se nestává, že dva lidé dělají zbytečně stejnou práci.“

V BHC Jílové se zbavili celkové závislosti na papírové dokumentaci

BHC Jílové je výrobní firma se zaměřením na zakázkovou kovovýrobu. Jejich rozvoj brzdila především závislost na papírové dokumentaci, využívání zastaralého informačního systému a celkově neefektivní práce v administrativě. To vše se změnilo implementací ERP systému Vario, které se od té doby stalo, jak sami tvrdí, srdcem jejich firmy.  Jak k tomu došlo?

„Chtěli jsme jeden komplexní systém. To znamená nejen na řízení výroby, ale také na všechny ostatní firemní agendy včetně účetnictví. S Variem takto vše pod jednou střechou máme.“

A další …

Výrobní firmy jako BRAVA Machining, De & Co a BHC Jílové nejsou jediné, které se rozhodly vložit svou důvěru do ERP řešení Vario. Optimalizovat své výrobní procesy se odhodlali např. i ve výrobní firmě Dynex, kde začali využívat své vlastní specifické webové aplikace “Dílenské řízení výroby” pro zefektivnění diagnostiky nemocí, testování a samotný biologický výzkum.

ERP systém Vario se plně přizpůsobil také požadavku na specifické řízení procesu reklamace a upravené nákupní strategie, kterou vyžadovala společnost Vogel electric, Jedna z prvních firem, která zavedla čtečky čárových kódů.

Přizpůsobit se specifickým požadavkům bylo potřeba také v případě výrobní společnosti JaP Jacina, a to konkrétně v oblasti nastavení pracovních workflow pro řízení svých projektů. S tím, jak tato firma rychle roste, bylo potřeba především otevřenosti a flexibility celého systému tak, aby se vždy šlo co nejlépe přizpůsobit každé nové situaci.

Jedinečnost vyhledávala i výrobní firma HM Metal působící v průmyslu kovovýroby. V jejich případě bylo implementováno speciální řešení pro řízení dělení materiálu laserem a aktuálně je zaváděné i řešení pro práci se čtečkami.

Rozšíření podnikového informačního systému o skladové čtečky nyní zvažují i ve společnosti HP Trend, kde doposud plně využívají výhod ERP systému Vario k výrobě, k interní údržbě strojů a forem a celkovému řízení obchodu. Pochvalují si především sjednocení firemních procesů do jednoho společného informačního systému.

Jako další výrobní firmy, které využívají výhod ERP systému Vario a jeho modulů, lze jmenovat např. společnost Tercie či společnost OK Servis Bio Pro.

Jste firma z oblasti služeb a servisu?

SKY Trade má přehlednou evidenci smluv i automatickou fakturaci

Společnost SKY Trade působí na českém trhu jako poskytovatel internetových služeb, kdy se konkrétně zabývá IT službami, EET, bezpečnostními kamerami a satelitní televizí. Již od svého vzniku v roce 2014 řešili výběr toho správného ERP systému pro veškerou podnikovou správu procesů, a to konkrétně s důrazem na evidenci smluv a automatickou fakturaci. Zvolili Vario a nelitují.

„Z evidence smluv Vario automaticky generujeme faktury pro více jak 2500 zákazníků, a to je základ pro efektivní fungování celé firmy.”

Alkom Security nyní lépe sleduje a eviduje veškeré své zakázky

Společnost Alkom Security působí na trhu služeb především v oblasti instalací bezpečnostního systému, monitoringu na pultu centrální ochrany (ARC) a dalších služeb spojených s bezpečností. S růstem firmy zjišťovali, že pouhý účetní systém jim nestačí a je potřeba zavést účinný systém sledování zakázek a zároveň zjednodušit evidenci již nainstalovaných alarmů. S tím vším jim pomohl modul Sklad a modul na elektronické sledování servisů – vše v režii ERP systému Vario. Vyřešil se tak účinně jejich problém?

V Perfect Storage chtěli ryze českého dodavatele ERP systému

Česká firma Perfect Storage poskytuje bezpečné skladovací kóje v Praze, kterých můžete využít např. pro uskladnění nejrůznějšího nábytku apod. Po zkušenostech se zahraničním ERP systémem se rozhodli vložit svou důvěru tentokrát do ryze českého poskytovatele ERP systému, na kterého by se mohli v rámci svého podnikání plně spolehnout. Vario se jim díky své variabilitě plně přizpůsobilo, a to konkrétně v oblastech služeb, mezd, personalistiky, financí a řízení. Jaká je spolupráce Varia s touto společností?

„Všichni ve Variu jsou naštěstí vstřícní a snaží se řešit naše problémy.“

A další …

Služby poskytující společnosti jako SKY Trade, Alkom Security a Perfect Storage nejsou jediné, které vsadili na ERP systém Vario. Společnost Projekt servis zabývající se projektováním a inženýringem komentuje přínos Varia následovně:

Jaká je ziskovost jednotlivých projektů? Na tuto otázku přináší Vario odpověď, když pomáhá rozúčtovat přímé i nepřímé náklady na jednotlivé projekty dopravních staveb.”

V pražské IT společnosti Comes zavedli ERP systém Vario jako komplexní řešení pro ekonomicko-obchodní agendu včetně správy mezd. Efektivní správu zakázek a vedení účetnictví zase využívají ve společnosti A.P.O. – ELMOS, jenž je přední český dodavatel měřící a regulační techniky.

Stejně jako v případě SKY Trade i v Coprosys, významný poskytovatel internetového připojení a s tím spojených služeb, využívají kompletní správy podnikového systému včetně zpracování mzdové agendy. Podobných výhod dosahují také společnosti jako Time Air a Agrowest.

Škola šití naopak vyzdvihuje úsporu času, kterou díky Variu získali.

„Díky Variu jsme proměnili „noční můru“ ve „spanilou jízdu“. Šetříme čas v řádu desítek hodin, který můžeme věnovat našim zákazníkům či růstu firmy.“

Společnost PETRA company opět zdůrazňuje komplexnost a přehlednost, kterou implementací modulů Varia lze dosáhnout.

„Vario nám vyhovuje díky své komplexnosti a přehlednosti. Jednotlivé moduly jsou navzájem šikovně propojené. Velice sympatické a intuitivní je i uživatelské rozhraní.“

Společnost Mercanta CE, stejně jak v případě společnosti Perfect Storage, dospěla k závěru, že Vario je pro ně nejideálnějším řešením, a to po předchozí zkušenosti s konkurenčním poskytovatelem.

„Předtím jsme měli SAP, ale Vario je pro nás efektivnější a cenově přijatelnější. Oceňujeme kvalitní zpracování, intuitivní práci i vřelou technickou podporu.“

Jste firma z oblasti účetnictví a mezd?

AZCON 13 hledalo především variabilní ERP systém

Společnost AZCON 13 na českém trhu nabízí vedení podnikového účetnictví a mezd, daňové poradenství, audit, to vše s cílem maximálně uspokojit potřeby a nároky začínajících podnikatelů. Aby se jim to vedlo v té nejlepší kvalitě, zvolili jako svého partnera ERP systém Vario. Tuto volbu komentují následovně:

“Vario jsme si vybrali, protože jsme potřebovali skutečně variabilní mzdový program. Zpracováváme totiž mzdy jak pro firmy, tak pro příspěvkové organizace.”

TriFin pro potřebovali řešení na míru

Společnost TriFin pro poskytuje svým klientům základní služby účetnictví, spravování mezd a účetní a ekonomické poradenství. To vše s cílem, aby podniky měly své finance celkově pod kontrolou. Aby se na ně mohli klienti plně spolehnout, věděli, že je potřeba zvolit ten správný ERP systém, který by byl pro jejich potřeby dostatečně flexibilní tak, aby dokázali tuto flexibilitu zrcadlit i do jednotlivých vztahů se svými klienty. ERP systém Vario hodnotí takto:

“Každý klient je originál, ale každému umíme díky Variu ušít jeho agendu na míru. Víc jako 20 let spolu – to už o něčem svědčí.”

Mini Daně nyní netrápí ani chaotická česká legislativa

Mini Daně jsou českou společností specializující se na účetnictví a daňovou evidenci, mzdovou a personální agendu, tvorbu podnikatelského záměru, poradenství a jiné. Jejich heslem je – Daně a účetnictví v pohodě. A aby toto heslo mohli plnit, využívají výhod ERP systému Vario. Proč? Odpovědí je:

“S Variem pracuji už 15 let a neměnila bych. Díky němu mám klid i například v chaotickém prostředí české legislativy.”

A další …

Nejenom AZCON 13, TriFin pro a Mini Daně zjistili, že je to právě ERP systém Vario, díky kterému mohou bez problému poskytovat své služby v tak náročné oblasti jako je účetnictví, daňová politika a poradenství s tím spojené. I společnost Petrotrans si je toho vědoma:

“Vario je efektivní nástroj na zpracování mezd a účetnictví.”

Stejně tak účetní a daňová poradkyně Romana Erbenová:

“Vario používám již téměř 20 let. Dostala jsem se k němu náhodou u klienta a neměnila bych. Největším bonusem je přehlednost a aktuálnost, na kterou se mohu 100% spolehnout.”

V neposlední řadě také Lucie-Ostrá účetní kladně komentuje přínos ERP systému Vario:

“Jen díky Variu se do toho můžu zostra opřít. Je to přehledný program, na který je spolehnutí.”

Nyní je řada na vás a ERP systém

Jak říká vedoucí IT oddělení v Alkom Security:

„Vzhledem ke stabilitě firmy i neustálému vývoji doporučuji Vario také dalším společnostem.”

Byla shrnuta většina referencí s cílem pomoci vám v nelehkém rozhodování, který ERP systém pro své podnikání zvolit. Referencetedy kladná zkušenost s naším produktem – je přesně to, na čem nám ve Variu nejvíce záleží.

Pokud jsme vás přesvědčili o výhodách a přínosech, které dokážeme do vaší firmy přinést a díky kterým pomůžeme zajistit také její kontinuální rozvoj, neváhejte využít možnosti bezplatné Demo verze ERP systému Vario nebo se na nás rovnou obraťte na info@vario.cz a my se vám rádi budeme blíže věnovat.