Funkce ERP systému, které zajistí úspěch vašeho podnikání

Funkce ERP systému, které zajistí úspěch vašeho podnikání

ERP systémy jsou nezbytným nástrojem pro efektivní řízení firem všech velikostí a odvětví. Které konkrétní funkce ERP systémů a jak mohou pomáhat zlepšovat chod vaší firmy? Přinášíme komplexní přehled i příklady přímo z praxe.

Co je ERP systém?

ERP systém je softwarové řešení, které integruje a automatizuje klíčové obchodní procesy firmy. Tento systém spojuje různé oddělení firmy, jako jsou finance, výroba, skladování, lidské zdroje, prodej a další, do jednoho centrálního systému. Díky tomu umožňuje snadnější komunikaci, sdílení informací a celkové zefektivnění provozu.

Tip: Zjistěte více o tom, co je ERP systém a jaké jsou jeho největší přínosy pro podnik.

6 klíčových funkcí ERP systému

1. Finanční management

ERP systém poskytuje nástroje pro komplexní řízení financí, včetně účetnictví, sledování výdajů, správy pohledávek a závazků a přípravy finančních výkazů. To umožňuje lepší kontrolu nad finančními toky a přesnější finanční plánování.

2. Řízení lidských zdrojů

Funkce HR v ERP systému zahrnují správu mzdové agendy, nábor nových zaměstnanců, řízení výkonnosti a školení zaměstnanců. Integrace těchto funkcí umožňuje lepší sledování a řízení lidských zdrojů.

Tip: S aplikací B2E – Zaměstnanecký portál od Varia můžete snadno a bezpečně spravovat personální a mzdovou agendu online, bez papírování.

3. Skladové hospodářství

ERP systém zajišťuje efektivní správu skladových zásob, sledování skladových pohybů, optimalizaci zásob a plánování dodávek. Tyto funkce skladového modulu pomáhají předcházet nedostatkům zásob a minimalizovat náklady na skladování.

4. Servis

ERP systém poskytuje nástroje pro efektivní řízení a plánování servisních procesů, sledování údržby a oprav v reálném čase a zajištění vysoké kvality poskytovaných služeb. Dále umožňuje optimalizaci zdrojů servisu a zvyšuje celkovou efektivitu těchto procesů.

5. Prodej a CRM

ERP systém poskytuje nástroje pro správu vztahů se zákazníky (CRM), sledování prodejních aktivit, řízení marketingových kampaní a zpracování objednávek. To umožňuje lepší komunikaci se zákazníky a zvyšuje spokojenost zákazníků.

6. Analýzy a reporting

ERP systém poskytuje i nástroje pro analýzu dat a tvorbu přehledných reportů, které pomáhají při rozhodování a strategickém plánování. Tyto nástroje umožňují snadno sledovat výkonnost firmy a identifikovat oblasti pro zlepšení.

Výhody implementace ERP systému

  • Zefektivnění provozu: ERP systém integruje všechny klíčové procesy do jednoho systému, což zjednodušuje pracovní postupy a zvyšuje efektivitu. Díky tomu dochází ke zrychlení procesů a snížení administrativní zátěže.
  • Zlepšení komunikace: Integrace různých oddělení do jednoho systému umožňuje lepší komunikaci a sdílení informací mezi zaměstnanci. To vede k lepšímu porozumění a spolupráci napříč firmou.
  • Podpora správného rozhodování: ERP systém poskytuje přesné a aktuální informace, které jsou klíčové pro strategické rozhodování. To umožňuje managementu rychleji reagovat na změny a optimalizovat provoz.
  • Zvýšení konkurenceschopnosti: Implementace ERP systému umožňuje firmě rychleji a efektivněji reagovat na tržní změny, což zvyšuje její konkurenceschopnost. ERP systém také pomáhá identifikovat nové příležitosti a zlepšovat zákaznickou zkušenost.
  • Snížení nákladů: ERP systém umožňuje lépe sledovat a řídit náklady, což vede ke snížení zbytečných výdajů. Optimalizace skladových zásob, zefektivnění výroby a lepší finanční řízení přispívají k celkovému snížení nákladů.

Tip: Pokud vás výhody ERP systému přesvědčily, zjistěte více o tom, jak vybrat vhodný ERP systém.

Příklady úspěšné implementace ERP systému Vario

ERP systém Vario je podnik ový informační systém, který se na míru přizpůsobí vaší firmě, zároveň s ní do budoucna bez problémů poroste, a především je velmi uživatelsky přívětivý. Jak ho v praxi hodnotí jednotlivé firmy?

O 50 % rychlejší vyřízení mezd v IQLANDIA

Hlavním problémem společnost iQLANDIA bylo neefektivní řízení HR a mzdové agendy kvůli rychlému růstu společnosti. Potřebovali robustní řešení, které by zjednodušilo a centralizovalo HR procesy. Zjistěte, jak jim ERP systém Vario pomohl.

Předtím jsem musela každou mzdovou složku u každého zaměstnance zpracovávat ručně. Máme 108 zaměstnanců, z toho zhruba 70 přepočtených a u každého z nich jsou minimálně tři mzdové složky. Nějakých 25 zaměstnanců navíc má více než jednu smlouvu. To všechno jsme musela ručně procházet a vypisovat,“ komentuje Pavlína Nová, ekonomka IQlandia.

100+ ušetřených člověkohodin ročně na průchodu zakázek firmou Yssen Tools

Firma Yssen Tools se potýkala s problémy při vyhledávání skladových položek, kterých bylo přes 8000. Onboarding nových zaměstnanců byl pomalý a inventura trvala až 14 dní, během nichž firma stála.

Z toho důvodu se rozhodli své skladové procesy patřičně modernizovat tak, aby nic nebránilo jejich efektivnímu rozvoji. Rozhodli se implementovat WMS systém od Varia. Přečtěte si celou případovou studii.

Měli jsme tendence stávající procesy neměnit. Přece jen jsme byli zvyklí, jak se dělá třeba příjem zboží. Konzultanti Varia nám ale vždy doporučili, jak by se dané procesy měly řešit. Brali jsme to jako návrhy odborníků, kteří mají zkušenosti s implementací systému do mnohem větších firem, tak jsme na jejich rady dali. Dnes to považuji za klíčové a správné rozhodnutí,“ komentuje Libor Havránek, marketing manager Yssen Tools.

Úplná synchronizace skladu s e-shopem a kamennými prodejnami ve Freshlabels

Freshlabels se po otevření kamenných prodejen potýkalo s nedostatkem funkcí ERP systému a nemožností integrovat skladové hospodářství mezi e-shopem a kamennými prodejnami. Po zvažování vlastního řešení se rozhodli pro výběrové řízení a zvolili systém Vario. Přečtěte si, jak jim Vario pomohlo.

Potřebovali jsme zkombinovat ERP systém a skladové hospodářství s e-shopem a kamennými prodejnami. Na Vario se v tomto můžeme spolehnout,“ dodává Jan Matura, provozní manažer Freshlabels.

Zjistěte, kolik by vás stál nový ERP systém

Pokud máte pocit, že se vaše firemní procesy zpomalují a chybí vám přesná data pro manažerská rozhodnutí, je čas zvážit implementaci ERP systému. Pomůže vám optimalizovat provoz vaší firmy, zlepšit komunikaci a snížit náklady, čímž výrazně zvýšíte svou konkurenceschopnost a dosáhnete dlouhodobého úspěchu.

Zajímají konkrétní výhody a možnosti implementace ERP systému Vario i ve vaší firmě? Neváhejte nás kontaktovat, nebo využijte možnosti výpočtu ceny ERP systému přímo pro vaši firmu.

ZJISTIT CENU PRO MOJI FIRMU