Babiš chystá daňovou revoluci pod hlavičkou projektu MOJE daně

Babiš chystá daňovou revoluci pod hlavičkou projektu MOJE daně

Jaká přídavná jména si vybavíte, když se řekne slovo daně? Většina lidí nejspíš řekne něco jako složité a příliš vysoké. Ministr financí Andrej Babiš však chce, abyste měli s daněmi spojená jiná přídavná jména - MOderní a JEdnoduché. Právě z prvních slabik těchto slov se skládá název nového projektu MOJE daně.

Jaká přídavná jména si vybavíte, když se řekne slovo daně? Většina lidí nejspíš řekne něco jako složité a příliš vysoké. Ministr financí Andrej Babiš však chce, abyste měli s daněmi spojená jiná přídavná jména – MOderní a JEdnoduché. Právě z prvních slabik těchto slov se skládá název nového projektu MOJE daně.

Pokud se Babišovi podaří plán uskutečnit, půjde o skutečnou daňovou revoluci. Jeho úřad totiž začal připravovat úplně nový zákon o dani z příjmů. Ten starý vznikl v roce 1992 a má 150 novel včetně řady výjimek.

Daně a pojistné dohromady

Nový zákon vytvoří podmínky pro vznik integrovaného systému správy daní a pojistného. Lidé tak budou daně i sociální a zdravotní pojištění posílat jen na jeden účet, který bude spravovat finanční úřad.

Další velkou novinkou jsou změny v tzv. samovyměření daně. Daň se vyměří automaticky podle údajů v daňovém přiznání. Celý proces se urychlí a zjednoduší. Největší výhodou pro podnikatele bude zkrácení doby vrácení vyměřeného nadměrného odpočtu na DPH.

Daňový kiosek

Starý daňový IT systém ADIS má nahradit moderní portál s pracovním názvem Daňový kiosek. Díky tomu plátce daně většinu záležitostí vyřídí z kanceláře nebo z domu.

Aplikace má fungovat podobně jako elektronické bankovnictví. Výhodou bude například to, že se do formulářů automaticky předvyplní vaše údaje. Přes kiosek získáte třeba potvrzení o bezdlužnosti a ověříte si stav svého daňového účtu.

S novým systémem by se měl snížit i počet kontrol. Finanční správa se nově zaměří víc na ty plátce, kteří měli v minulosti s placením daní problémy.

Nejistá budoucnost

Novelu zákona o dani z příjmu začalo ministerstvo spravedlnosti připravovat letos v únoru. První pracovní verze má být hotová v září 2017 a nová legislativa by pak mohla začít platit od 1. ledna 2020.

Ale podoba zákona se může ještě hodně změnit. Další parlamentní volby jsou už příští rok a není jasné, jestli bude Babiš znovu ministrem financí.