EET? Vario vyřešilo novou povinnost velmi inteligentně, říká Josef Rubáš z KT UNICOS

EET? Vario vyřešilo novou povinnost velmi inteligentně, říká Josef Rubáš z KT UNICOS

Majitel společností KT UNICOS a KINETIC KT Josef Rubáš zná všechny novinky ve Variu z první ruky . Jeho firmy samy používají Vario a KT UNICOS ho také implementuje. S ERP systémem pomáhá malým a středním firmám především na Klatovsku. Nově se musí v KT UNICOS orientovat i v problematice EET.

Majitel společností KT UNICOS a KINETIC KT Josef Rubáš zná všechny novinky ve Variu z první ruky. Jeho firmy samy používají Vario a KT UNICOS ho také implementuje. S ERP systémem pomáhá malým a středním firmám především na Klatovsku. Nově se musí v KT UNICOS orientovat i v problematice EET.

Agenda EET je pro klienty výhodnější než pokladny

Jak zjistit lépe, jestli něco funguje, než to otestovat? A tak si v KT UNICOS a KINETIC KT vyzkoušeli agendu EET ve Variu na vlastní kůži. „Povinnost elektronicky evidovat máme až od 1. března 2017. Chtěli jsme ale vyzkoušet, jak vypadá agenda, kterou implementujeme našim zákazníkům. Testujeme ji už od listopadu a všechno je v pořádku,” popisuje vlastní zkušenosti majitel firmy.

Agenda má podle něj několik výhod oproti registračním pokladnám:

  1. Pro stávající zákazníky stojí 1500 Kč a je tedy mnohem levnější než registrační pokladna.
  2. Kromě vytvoření účtenky také ve spolupráci s ostatními moduly sestavuje statistiky o prodejích, tržbách a dalších ukazatelích, které jsou pro obchodníky klíčové.

Agenda EET je podle Josefa Rubáše vyřešená velmi inteligentně. „Lidé ani nepoznají, že jsou v jejich Variu nové specializované funkce. Například na práci v modulu Pokladna se skoro nic nemění,”  vysvětluje. K zaevidování vystaveného dokladu totiž stačí jediné: kliknout na příslušné tlačítko přímo v dokladu.

Jak na EET ve Variu

Agendu EET získáte skoro hned poté, co zjistíte, že ji potřebujete. „Nastavení je velmi jednoduché. Stačí mít údaje od finanční správy a pak celé spuštění netrvá déle než 5 minut,” pochvaluje si Josef Rubáš. Podívejte se, jak na to krok za krokem:

  1. Získejte svoje autentizační údaje od finanční správy.
  2. Přihlaste se do aplikace a nahlaste svoje provozovny.
  3. Poté požádejte o certifikát.
  4. Ve Variu si mezi agendami vyberte EET a aktivujte ji.
  5. Novou agendu si správně nastavte.
  6. Pak se podívejte, jak pracovat s agendou EET.
  7. Pro rychlejší práci si můžete nastavit i klávesové zkratky.

O agendu EET je mezi podniky zájem. „Jednáme s firmami, které by rády přešly na software Vario. Jedním z impulsů je právě EET. Potenciálním klientům se líbí jednoduché splnění zákonné povinnosti a také větší komfort, který mají díky Variu. Je totiž pohodlné mít vše v jednom – EET, statistiky a třeba i skladové hospodářství,” říká Josef Rubáš.

Jak si v UNICOSu vybrali Vario

Ve Variu a EET se dnes ve firmě perfektně orientují, ale přitom se k tomuto softwaru dostali tak trochu oklikou. Nejprve měl UNICOS vlastní ekonomický software založený na systému DOS. V roce 2009 firmu koupil Josef Rubáš, který se rozhodl pro změnu. „Když jsme vybírali nový ERP systém, nejprve jsme vyřadili krabicové softwary, kterým se musí přizpůsobit zákazník. Mělo by to totiž být naopak,” vysvětluje Josef Rubáš. Při výběru hrály důležitou roli 2 důvody:

  1. Co software umí. Vario zvládne splnit požadavky různě zaměřených firem a popere se s jejich unikátností.
  2. Kolik stojí. Malá firma si nemůže dovolit platit drahý software. Ale když začne růst, potřebuje dokonalejší systém, a  Vario na to bylo připravené.