Malí a střední podnikatelé získají bezúročné úvěry v hodnotě 8,8 miliard

Malí a střední podnikatelé získají bezúročné úvěry v hodnotě 8,8 miliard

Získat půjčku z fondů Evropské unie je pro malé podnikatele někdy téměř nemožné. Proto jim s tím pomůže Ministerstvo průmyslu a obchodu. Devíti stovkám živnostníků a malých firem rozdělí úvěry v programu nazvaném Expanze.

Cílem ministerstva je pomoci malým a středním podnikatelům snadněji získat bankovní úvěr a zvýšit jejich tržby.

Za jakých podmínek si můžou podnikatelé půjčit

Půjčky pro podnikatele připravuje ministerstvo společně s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. Ta bude poskytovat bezúročný úvěr v hodnotě 2 až 45 milionů korun s dobou splatnosti až 7 let a odkladem splátek jistiny úvěru až 3,5 roku. Podnikatelé tak z úvěru zaplatí až 45 % nákladů na svůj projekt.

Nové stroje nebo rekonstrukce. Na co použít peníze z úvěru

Peníze banka půjčí na zaplacení dlouhodobého hmotného nebo nehmotného majetku. Jako hmotný majetek pořídí malí a střední podnikatelé například:

  • nové stroje a zařízení,
  • nové stavby
  • nebo zastavěné pozemky i se stavbami.

Penězi z úvěru je možné zaplatit také rekonstrukci a nehmotný majetek. To znamená například:

  • zřizovací výdaje,
  • náklady na software
  • nebo výzkum a vývoj.

Žádosti o úvěry startují už v červnu

První žádosti o úvěr začnou přijímat pobočky Českomoravské záruční a rozvojové banky ve čtvrtek 1. června 2017. Součástí žádostí musí být vypracovaný podnikatelský záměr a podnikatel už by také měl mít domluvený komerční úvěr na doplacení svého projektu. Přečtěte si výzvu k předkládání projektů a její podmínky.

Někteří podnikatelé si přijdou i na finanční příspěvek. Záleží, odkud jsou

Kromě úvěru ministerstvo rozdává také finanční příspěvek. Dosáhnou na něj podnikatelé ze zvýhodněných regionů. Patří k nim 36 okresů s vyšší nezaměstnaností – například Břeclav, Olomouc nebo Vsetín. Stáhněte si jejich seznam z webu ministerstva.

Finanční příspěvek využijí podnikatelé k zaplacení úvěru. Za půjčku peněz z programu Expanze sice nic navíc nezaplatí, ale pokud potřebují na své podnikání více peněz, budou si muset půjčit s úrokem. A ten jim částečně zaplatí příspěvek od ministerstva.

Vylepšete svoje podnikání díky Altus Vario nebo Portal

Díky bezúročnému úvěru můžete ve svém podnikání udělat pořádek a ušetřený čas věnovat třeba  lepší péči o zákazníky nebo vývoji nových produktů.

ERP software Altus Vario vám pomůže řídit obchodní a ekonomické agendy. Pořídíte si jednotlivé moduly a snadno sestavíte systém, který bude přesně odpovídat vašim požadavkům. Můžete si například vybrat jen moduly Banka, Pokladna a Služby nebo jinou kombinaci. Vyzkoušejte si měsíční demoverzi Varia zadarmo.

Software Altus Portal vám umožní pracovat s dokumenty on-line. Všechny směrnice, návody nebo oběžníky, které ve vaší firmě denně používáte, převeďte do elektronické podoby. Dokumenty tak budete mít přehledně uspořádané a pořád po ruce.

Na Facebooku a Twitteru informujeme o legislativních novinkách. Sledujte nás na sociálních sítích a buďte v obraze.