Náročnou výrobu pomůže Vario lépe zorganizovat

Náročnou výrobu pomůže Vario lépe zorganizovat

Jak jednoduše naplánovat složitý výrobní proces? Nebudeme vám tvrdit, že to zvládnete za pár minut. Díky modulu velká výroba ale ušetříte čas, který byste strávili hledáním informací a obíháním kolegů, a navíc budete mít informace o celém výrobním procesu na jednom místě - ve svém Variu.

V minulém článku o výrobě jsme vám ukázali práci s modulem na příkladu firmy Bezinka, která vyrábí čajové směsi. Má jednoduchý výrobní postup, a proto jí stačí kompletace. Tentokrát se společně podíváme na nejlepší řešení pro firmu Spolex, která se zabývá kovovýrobou a má mnohem komplikovanější a rozsáhlejší výrobu než Bezinka.

3 výhody velké výroby

Velká výroba je ideální právě pro vás, pokud chcete práci urychlit a hledáte komplexní systém.

Hodí se pro většinu typů náročných výrob

Máte výrobu na sklad, montujete na zakázku nebo ve vaší firmě kombinujete sériovou výrobu se zakázkovou? Všechno tohle modul Výroba zvládne. Podívejte se na celý přehled typů výrob, na které je Vario už teď připravené.

Využijete všechny výrobní agendy

Ve Velké výrobě máte k dispozici agendy VýrobaKusovníkyOperace a pomocnou agendu Zdroje pro vytvoření TPV neboli technické přípravy výroby

V agendě Výroba evidujete výrobní zakázky a vydáváte výrobní příkazy. Na příkazy reaguje sklad výdejem materiálu pro výrobu a příjmem hotového produktu z výroby. Tyto informace nemusíte do Výroby zadávat ručně – agenda si je sama načte z TPV, které je přiřazené výrobku.

Na základě příkazu také odvádí pracovníci prostřednictvím aplikace Dílenské řízení informace o průběhu výroby, spotřebovaných časech a kvalitě hotových produktů.

Pro kapacity zdrojů, kterými mohou být stroje, zaměstnanci, jejich různé dovednosti, nástroje, pracoviště či formy, je ve Variu určena agenda Zdroje.

Výroba pak pro plánování zakázky využívá dostupnou kapacitu konkrétních zdrojů a informuje uživatele o konkrétním termínu dokončení výroby.

Agendy Kusovníky a Operace jsou určené k definici TPV. Kusovníky obsahují soupis vstupujících produktů:

  • materiálu,
  • polotovarů,
  • jiných výrobků
  • i sad.

Agenda Operace určuje pracovní normy a zdroje, které budou normu realizovat.

Výroba podporuje změnové řízení,

Díky modulu Výroba se práce ve vaší firmě urychlí

V systému Vario pohodlně sledujete tok práce. Běhání s papíry přes půlku firmy, posílání e-mailů a pokřikování v kanceláři je minulostí – každý si ve Variu hned zjistí informace o výrobě, které potřebuje.

Navíc máte stále přehled o zdrojích. Systém sám naplánuje, kterým zaměstnancům zadat zakázku a kteří mají právě teď naopak plné ruce práce – třeba na 2 týdny dopředu. K plánování používá různé nástroje, například Výrobní strategie, které zohledňují různá kritéria, jako například aktuální stav. Do procesu ale můžete snadno zasáhnout i ručně – třeba v případě, kdy:

  • nestíháte všechny zakázky a potřebujete posunout výrobu na později,
  • potřebujete vyhradit více času zdroje, než kolik stanovuje norma.

Ruční zásahy jinak nebývají potřeba.

Příklad: Jak velkou výrobu využijí v kovovýrobě

V kovovýrobě Spolex pracuje 50 zaměstnanců a své výrobky dodává firma do 10 evropských států. Výroba ve Spolexu musí pružně reagovat na aktuální poptávku, zvládat okamžitě měnit výrobní suroviny a podle toho upravovat ceny. Kromě toho musí mít vedoucí výroby stále přehled o tom, v jakém stavu je zpracování zakázky. Kromě sériové výroby navíc firma často vyrábí i na zakázku.

Všechny svoje činnosti ve Spolexu zvládnou zkoordinovat ve velké výrobě. Poradí si třeba s:

  • výměnou komponenty v procesu výroby,
  • elektronickým shromažďováním dat z dílenského řízení,
  • variantní výrobou – zvládne například barevné odchylky stejného výrobku.

Dílenské řízení je důležitý nástroj, který ve Spolexu hodně používají. Urychluje totiž komunikaci a nahrazuje staré papírové výkazy. Dělníci jednoduše zadají na dotekovém zařízení informace o své práci a tyto údaje se pak přenesou do Varia. Díky tomu už nejsou potřeba papírové výkazy, které se snadno ztratí.

Ve Spolexu ve velké výrobě pracují i s cenotvorbou. Pro srovnání: v Bezince si vystačí s kusovou sazbou a jednoduše stanoví výrobu třeba brusinkové čajové směsi v ceně 15 korun za 10 deka. Ve Spolexu ale do konečné ceny výrobku musí zahrnout i konkrétní cenu:

  • seřízení strojů,
  • práce dělníků,
  • elektřiny či topení,
  • kooperace.

Velká výroba počítá cenu práce podle norem operace a cenu materiálu podle kusovníku. Výpočet ceny je sofistikovaný a promítají se do něj změny, které ve Spolexu udělají například v kusovnících, když dočasně vymění komponentu za levnější nebo dražší variantu.

Požadavek na výrobu a nákup chybějícího materiálu řeší v Bezince i Spolexu stejně. Systém Vario se k výrobě chová jako ke svému internímu dodavateli, přes kterého objednává výrobek.

Velká výroba má i spoustu funkcí, které ve Spolexu obvykle nevyužijí. Hodí se totiž pro jiné typy výrobních firem. Jednou z nich je například alternativní výroba. Slouží ke zpracováním zbytků z výroby a je praktická pro odvětví, kde lze do výroby vrátit materiál. Týká se to například:

  • plastikářství,
  • sklářství
  • nebo pekařství.

Vyzkoušejte si modul Výroba

Čím vším vylepší Výroba vaše podnikání? Nejlépe to zjistíte na vlastní kůži. Stáhněte si 30denní demoverzi a pořádně se do modulu ponořte. Rádi vám také systém přijedeme představit osobně přímo do vaší firmy.

Každý měsíc přinášíme články o vychytávkách softwaru Vario. Sledujte nás na Facebooku nebo Twitteru a novinky už vám neutečou.