Studentská stáž v týmu ERP systému Vario

Studentská stáž v týmu ERP systému Vario

Tým ERP systému Vario přivítal na praxi studenty dvou pražských střední škol. Jak stáž dopadla?

Karolína, Veronika, Jonáš a František. Čtyři středoškoláci, kteří měli jedno společně – nechtěli jen razítko za splnění praxe. Chtěli se vážně něco naučit. Zjistit, jak to vlastně vypadá v praxi.

„Měli jsme si najít 14denní praxi. Kamarádi byli třeba v obchodě s elektronikou, ale to mi nepřišlo tak přínosné,“ vysvětloval František ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Úžlabině. Původně jsem si našla praxi v bance, ale vlastně bych tam jen nosila jídlo,“ doplňovala Karolína z Obchodní akademie Heroldovy sady.

Jde o studenty dvou pražských střední škol, se kterými Vario navázalo partnerství. A nabídka stáží je jeden z plodů této nové spolupráce.

„Solitea měla na naší škole přednášku a zmiňovali možnost praxe. Přišlo mi, že je to fajn firma, kde bych se mohla něco přiučit, popisuje Veronika z Obchodní akademie Heroldovy sady, jak se o nabídce dozvěděla.

Veronika s Karolínou nejdříve poznaly chod obchodního oddělení. Následně je čekala hlavní zastávka na technickém oddělení, kde se seznámily s Variem a naučily se v něm pohybovat. Nechyběla ani problematika účetnictví a mezd ve Variu. Stáž, která trvala 14 dní, zakončily přípravou a natočením školícího videa, které se publikovalo na vzdělávacím portálu pro uživatele Varia.

„Snímala jsem obrazovku a do toho musela vysvětlovat. Dala jsem dohromady návod pro uživatele Varia, jak vystavit upomínky,“ líčí Veronika, studentka třetího ročníku.

Na studenty ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Úžlabině čekala jiná zábava.

„Dělal jsem UI a UX design. Nejdříve wireframe na papír, pak jsem pracoval ve Figmě. Byla to pro mě úplně nová a zajímavá zkušenost, ve škole jsem to nikdy nedělal. Bavila by mě nějaká brigáda v této oblasti,“ hodnotí František.

„Poprvé jsem se potkal s podobným systémem. Mně ukázali nejdříve hlavní principy programování, pracoval jsem pak na GPS trackeru,“ přidal svoji náplň stáže Jonáš.​​​​​​​

Premiéra to byla i pro tým Varia. Šlo o první podobnou stáž studentů. První zkušenost se zapojením středoškoláků do života Varia.

„Studentské praxe jsme doteď neřešili, takže přirozeně obavy byly i na naší straně. Nakonec jsme ale nadšení. Studenti k nám hned zapadli. Velký přínos vidíme také v tom, že jsme měli možnost středoškoláky více poznat, pochopit jejich myšlení, co je pro ně důležité.  Opravdu můžeme jen doporučit, říká o studentské praxi Jiří Dvořák, vedoucí technické podpory Varia.

Ještě větší radost byla, když jsme poslouchali hodnocení studentů na konci jejich praxe…

„Kdybych měla možnost, klidně si praxi prodloužím. Ve škole bereme vše hodně teoreticky, ale tady jsem získala reálnou zkušenost z praxe, jak třeba účetnictví a mzdy fungují,“ vyzdvihovala praktický přínos Karolína a druhým dechem dodala: „Cítím se, jako bych tady byla 3 roky a ne 14 dní. Všichni jsou hrozně milí, přátelští, okamžitě nás přijali,“ chválí Karolína kolektiv Varia.

Příjemnou atmosféru potvrzuje také Veronika: Hrozně se mi líbil koncept celé firmy, jak jsou tady všichni milí. To je super.

„Největším přínosem pro mě bylo, že jsem viděla, jak to ve firmách reálně funguje. Zažila jsem si to. Navíc se i něco naučila. Cenná zkušenost, zakončuje povídání Veronika.

A kdo ví, pro někoho to třeba nebyla jen praxe… „Chtěla bych zkusit vysokou školu, ale když budu mít čas, ráda bych tady zkusila pracovat. Už to tady znám, tak proč ne,“ rozloučila se s úsměvem Karolína.

Tak se budeme těšit. 😊